De resultaten van het tweede kwartaal van Fiat zullen de cijfers van een maand van Chrysler bevatten. Servio Marchionne, de ceo van beide bedrijven, zal naar verwachting ook bekendmaken wat zijn plan is met een nieuw management, dat uit 25 man zal bestaan. Hij zal mensen benoemen die wereldwijd verantwoordelijk zijn voor fabricage, engineering en inkoop,  toegevoegd aan vier regionale bazen voor Noord-Amerika, Zuid-Amerika, Europa en Azië. Fiat en Chrysler hebben momenteel elk 25 directeuren die rapporteren aan de ceo. In de nieuwe structuur zullen alle 25 resterende managers rechtstreeks aan Marchionne rapporteren; er zou geen tussenlaag komen. De vier regionale bazen komen waarschijnlijk in Turijn (Europa), in Belo Horizonte (Brazilië) , in Auburn Hills (VS) en in China bij de joint venture met Guangzhou Automobile Group.

De regeringen van de VS en Canada, die Chrysler in 2009 van de ondergang redden, hebben vorige week hun resterende aandelen verkocht. Fiat heeft nu 53,5 procent van Chrysler en verwacht dat tot 58,5 procent uit te breiden in dit jaar. Daarvoor moet het eerst een van de drie eisen van de regering voldoen, namelijk de presentatie van een zuinige c-segment auto voor Chrysler, ontwikkeld door Fiat.

Daarna zal vakbond UAW nog de enige resterende aandeelhouder van Chrysler zijn. Marchionne heeft al gesproken van het opkopen van (een deel van) de UAW-aandelen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding