De bond heeft voor zijn leden een lening gesloten bij Zweedse bank SEB. Het Saab-personeel kan zo beschikken over een equivalent van het nettoloon, mits het gangbare leningvoorwaarden accepteert. Bij Unionen zijn ruim duizend van de zestienhonderd getroffen Saab-medewerkers aangesloten. Bij een eventueel faillissement van de autobouwer geeft de Zweedse staat loongaranties.  

Unionen is begonnen met het verzamelen van de salarisstroken die niet zijn voldaan, om die met een betalingsverzoek aan Saab te sturen. Wanneer de onderneming dit verzoek ontvangt, waarschijnlijk ergens deze week, heeft het zeven dagen om de betalingen te voldoen. "We doen dit niet omdat onze leden Saab failliet willen zien gaan, maar we willen hun inkomen veiligstellen en er zeker van zijn dat zij deel kunnen nemen in het staatsfonds", zegt jurist Martin Wastfelt van Unionen tegen Dow Jones Newswires. Werknemers in Zweden worden door de staat verzekerd voor hun inkomen als hun werkgever failliet gaat, maar ze moeten voor het recht op een uitkering wel betalingsverzoeken indienen. Saab verkeert in ernstige financiele problemen, waardoor ook vorige maand de betaling van salarissen werd uitgesteld. Pas nadat het bedrijf een deal sloot met een Chinees bedrijf voor de verkoop van 582 auto’s voor dertien miljoen euro werd weer salaris uitgekeerd.

Dinsdag 26 juli meldde het Nederlandse Swedish Automobile, eigenaar van Saab, dat er niet voldoende geld is om Saab’s kantoorpersoneel te betalen. Een investeerder zou zijn belofte niet zijn nagekomen en niet op tijd hebben betaald. Volgens de bond Unionen vertegenwoordigen de uitgebleven lonen een waarde van vier miljoen euro (35 miljoen kronen). Saab’s perswoordvoerder zei nog niet te weten wanneer er wel wordt uitgekeerd. (ANP)

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding