Doordat het noodlijdende Saab niet alle schulden heeft kunnen voldoen, is de Zweedse deurwaardersorganisatie op zoek gegaan naar tegoeden van de Zweedse autobouwer. Vandaag maakte die organisatie bekend 550 duizend euro op een rekening van Skandinaviska Enskilda Banken (SEB) te hebben gevonden. "De bank had de rekening niet mogen bevriezen en die fout is inmiddels gecorrigeerd", zegt de woordvoerder van Saab. De Zweedse deurwaarders zeggen in totaal 23 claims tegen Saab te hebben, met een totale waarde van meer dan 5,5 miljoen euro, inclusief rente. ‘Het beoordelen van Saabs financiën is een gecompliceerd proces en het onderzoek zal nog zeker een maand duren’, aldus het deurwaardersbureau. Als de tegoeden van het bedrijf ontoereikend zijn om alle crediteuren te compenseren, zal de zaak worden overhandigd aan de rechter. Voor volgende week staat een afspraak gepland tussen Saab en de deurwaarders.
De onderneming heeft overeenkomsten liggen om belangen van gezamenlijk meer dan vijftig procent in het bedrijf te verkopen aan de Chinese bedrijven Zhejiang Youngman Lotus Automobile en Pang Da Automobile Trade. Saab verwacht de overeenkomst ‘ergens in de herfst’ goedgekeurd te krijgen. Tot die tijd moet er dus steeds voor geld gezorgd worden want de productie ligt stil (geen omzet) en de vate kosten lopen gewoon door, zoals bijvoorbeeld de personeelskosten.   

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding