Formeel mag IF Metall vrijdag 2 september vanaf 16.15 uur bij de rechter om het faillissement van Saab vragen, als het personeel zijn salaris dan nog niet heeft. Maar volgens juristen van de bond wordt er pas maandag over de kwestie vergaderd. Bij IF Metall zijn de meesten van de ruim tweeduizend fabrieksmedewerkers van Saab aangesloten. Het is mogelijk dat de bond een eventuele actie wil afstemmen met de andere bonden waar het kantoorpersoneel van Saab bij is aangesloten, Sveriges Ingenjörer, Ledarna en Unionen. Die stuurden afgelopen maandag hun betalingsaanmaningen voor hun zestienhonderd leden. In totaal gaat het om ongeveer elf miljoen euro.

Als de bonden zouden besluiten naar de rechter te stappen, moet die binnen twee weken besluiten of de zaak in behandeling wordt genomen. Als Saab uitstel van betaling aanvraagt, stopt de procedure, ook voor de vijftien toeleveranciers die nu via de deurwaarder Saabs langst uitstaande schulden proberen te innen. In totaal heeft de Zweedse deurwaardersorganisatie (Kronofogden) bijna honderd claims in behandeling voor een bedrag van ruim zeventien miljoen euro. De totale schuld van Saab bij zijn circa achthonderd toeleveranciers is naar schatting tachtig tot honderd miljoen euro.

Sommige Zweedse media meldden dat Saabs moederbedrijf Swedish Automobile dichtbij een deal zou zijn met een grote investeerder, waarbij ook een bank uit Europa zou zijn betrokken. Een woordvoerder van de normaal nogal kritische vereniging van Zweedse autodealers was na een gesprek met Victor Muller eerder deze week hoopvol gestemd. Saabs eigen woordvoerders geven geen details. (ANP)

 

   

 

 

 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding