Het bedrijf zag in het eerste semester zijn inkomsten met bijna 90 procent in elkaar klappen. BYD staat niet enkel bekend als één van de grotere Chinese autofabrikanten met exportplannen naar Europa en de VS, het bedrijf heeft met superbelegger Warren Buffett ook een wereldberoemde aandeelhouder. Buffetts investeringsmaatschappij Berkshire Hathaway heeft een belang van 10 procent in BYD, waar ze de laatste tijd niet veel plezier van heeft.

BYD moest onlangs een daling van 89 procent van de inkomsten over het eerste halfjaar opbiechten en grijpt nu, volgens BYD werknemers die anoniem wensen te blijven, in bij de verkoopunit. In eerste instantie zou 1.000 man verkooppersoneel op een totaal van 2.600 werknemers hun congé krijgen. In een later stadium moeten nog eens 800 mensen van het salesteam hun baan verliezen. Ook op andere afdelingen worden ontslagen niet uitgesloten. De verkoopdirecteur, Xia Zhibin, nam eerder deze maand al ontslag, officieel om persoonlijke redenen.

BYD deed het in het eerste halfjaar slechter dan andere grote Chinese autofabrikanten, zoals de staatsonderneming SAIC, die haar inkomsten met 46 procent zag stijgen, en Geely, dat een stijging van 17 procent van de netto inkomsten meldde. BYD verkocht bijna 260.000 auto’s in de eerste 7 maanden, oftewel 19,3 procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding