Let wel: hiermee wordt de ‘nieuwe Mini’ bedoeld, oftewel niet het origineel van Alec Issigonis maar de interpretatie van BMW die in 2001 het levenslicht zag. Van de mijlpaaloutput werden meer dan 1,5 miljoen exemplaren geëxporteerd naar meer dan 90 landen.

De twee miljoenste Mini was een Cabrio met witzilverkleurige metallic lak en blauwe jeans bekledingstof. Voor de gelegenheid was dit exemplaar voorzien van een aantal unieke toeters en bellen, waaronder speciale lichtmetalen velgen en opvallende lederen bekleding voor het stuurwiel. Is uw interesse gewekt, dan moet u zich in een (nieuwe) Mini laten fotograferen en deze vervolgens op Facebook plaatsen. De inzender van de leukste foto krijgt dan de sleutels van het jubileumexemplaar toegeworpen.

De mijlpaal Mini werd door de Britse minister-president David Cameron van de band gereden. Hij sprak van een icoon en stelde dat het succes van Mini illustreert hoe sterk de Britse auto-industrie tegenwoordig is. De BMW dochter is met een output van 216.302 auto’s in 2010 na Nissan en Vauxhall/Opel de grootste producent van het land. In Oxford worden naast deze Cabrio ook de hatchback, Clubman en sinds kort de Coupé gebouwd. Nog dit jaar zal de Raodster de gelederen komen versterken en eind 2012 moet de productie van de derde generatie ‘nieuwe Mini starten’. Hiervoor zal de fabriek voor ruim 550 miljoen euro worden gemoderniseerd.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding