Volkswagen heeft zondag gezegd dat het zijn partnerschap met Suzuki heeft herzien en dat het Suzuki beschuldigt van inbreuk op de deal die in december 2009 is gesloten. Het gaat met name om de levering van dieselmotoren door een andere fabrikant aan Suzuki", volgens VW. "Wij zijn van mening dat die levering in strijd is met de afspraak."

Volkswagen noemde het derde merk niet maar in juni heeft Fiat een overeenkomst gesloten met Suzuki om de 1.6 MultiJet (120 pk) te plaatsen in de SX4. Volkswagen heeft Suzuki nu enkele weken de tijd gegeven om de inbreuk te herstellen. Het Duitse concern heeft ook verklaard dat het de herziening van het contract nog niet heeft afgerond maar benadrukt dat het Suzuki nog steeds ziet als een attractieve investering.

Volkswagen kocht in 2009 een aandeel van 19,9 procent in Suzuki om zijn aandeel in de markt van kleine auto’s te versterken en vanwege de aanwezigheid van Suzuki in India. Suzuki kocht 2,5 procent in Volkswagen. Maar uit de samenwerking is tot dusver weinig voortgekomen. Afgelopen maart zei Martin Winterkorn nog dat de bedrijven werken een de totstandkoming van vertrouwen. Hij beschuldigde Suzuki van trage besluitvorming. Afgelopen week kwamen de problemen nog weer in de openheid toen de oude chef Osamu Suzuki (81) zei: "Volkswagen praat niet met ons."

Volgens Tim Urquhart, een analist van IHS Automotive, is het mislukken van de deal tussen Volkswagen en Suzuki ‘het bewijs dat niet alles wat VW aanpakt meteen in goud verandert’, zo schrijft de Financial Times. Afgelopen week verklaarde Volkswagen ook al dat de fusie met Porsche dit jaar niet rond komt in verband met juridische problemen.    

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding