Saab tekende afgelopen maandag (12 september) beroep aan tegen de afwijzing door een lagere rechtbank van een verzoek om een reorganisatie en bescherming tegen schuldeisers.

Als het gerechtshof besluit om het hoger beroep te behandelen, kan het een dag tot 3 weken duren voordat er een uitspraak volgt, aldus de woordvoerder. Dat betekent dat er dinsdag al uitsluitsel kan komen, maar dat de beslissing ook nog dagen of weken op zich kan laten wachten.

Mocht het hof uiteindelijk akkoord gaan met Saabs voorstel voor een reorganisatie, dan is het bedrijf voor zeker 3 maanden beschermd tegen zijn huidige schuldeisers. Zij hebben nog 150 miljoen euro tegoed van Saab. Nieuwe rekeningen en de sociale belastingen moet Saab tijdens een reorganisatie wel gewoon betalen.

Een eventueel akkoord van de rechter maakt ook de weg vrij voor betaling via de Zweedse staat van de salarissen van Saabs 3600 medewerkers. Die wachten al 3 weken op hun lonen.

Vanwege de uitgebleven salarissen hebben twee van de vier vakbonden bij een lagere Zweedse rechter al om het faillissement van Saab gevraagd. Die behandelt de verzoeken op 26 september, mits er een goedgekeurde reorganisatie komt of de bonden hun verzoeken intrekken.

Edithouse Communications, dat voor Saab twee webfilms maakte, heeft na overleg met het automerk zijn bankroetverzoek al wel teruggetrokken. Het is niet bekend of Saab of het Nederlandse moederbedrijf Swedish Automobile de uitstaande 1,2 miljoen kroon (circa 150.000 euro) aan het reclamebureau heeft voldaan.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding