Saab wil de 70 miljoen euro uit een licentieovereenkomst met het Chinese Youngman gebruiken voor de betalingen. Dat schreef de Zweedse zakenkrant Dagens Industri vandaag (maandag).

Volgens de krant heeft Youngman beloofd dit bedrag aan het eind van deze week over te maken. Saab wil de helft van het geld gebruiken om de lonen tot en met oktober te betalen.

Met de rest kan het 25 procent van de vorderingen van zijn toeleveranciers aflossen. De rest van zijn schulden wil Saab in november aflossen na goedkeuring van de investeringen van Youngman en Pang Da ter waarde van 240 miljoen euro.

Een eerste loonuitbetaling moet op 26 september plaatsvinden. Op deze dag behandelt de rechter de faillissementsaanvraag van Saab door vakbond Unionen.

De Zweedse vakbond IF Metall wacht nog met het aanvragen van het faillissement van Saab tot morgen (dinsdag). De bond geeft Saab zo meer tijd om het beroep tegen de afwijzing van de ‘vrijwillige reorganisatie’ af te wachten.

23 september is de laatste dag dat de vakbond het faillissement kan aanvragen. Als de bond dit later doet dan staat de overheid volgens de regels niet meer garant voor betaling van de salarissen. Op de eigen website laat IF Metall weten dat de vakbond nog steeds gelooft in Saab, maar dat ze op een zeker moment gedwongen is om faillissement aan te vragen in het belang van haar leden.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding