Beide partijen claimen dat ze daarbij een belangrijke overwinning hebben behaald, waarbij het voor GM vooral van belang is dat de productiekosten per auto verder omlaag kunnen.

GM zal duizenden nieuwe banen scheppen, geeft die nieuwe medewerkers een bonus van 5.000 dollar en verhoogt ook de aanvangssalarissen met drie dollar per uur. Maar aan de andere kant komen die laag-betaalde nieuwelingen wel in de plaats van dure oudgedienden waarvan er nog meer zullen vertrekken. Bovendien krijgen de huidige werknemers geen toeslag voor hogere levenskosten, zoals de bond wel had gevraagd.

De UAW gaat het akkoord deze week aan haar leden voorleggen en wil vooruitlopend daarop geen nadere bijzonderheden verstrekken. De bond was er al eerder mee akkoord gegaan de lopende ‘CAO’ voorlopig door te laten lopen toen er op de deadline eind augustus nog geen overeenkomst lag. De bond is nog aan het praten met de twee andere grote Amerikaanse autofabrikanten Ford en Chrysler over nieuwe contracten voor hun werknemers.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding