Nog voordat het bedrijf afgelopen woensdag van de rechter toestemming kreeg te reorganiseren, legde de Zweedse deurwaardersorganisatie Kronofogden beslag op alle 109 museumauto’s van het bedrijf.

Dat bevestigde een Kronofogden-woordvoerder donderdag. De deurwaarder mag de auto’s niet verkopen gedurende de herstructurering van Saab, dat de zeggenschap over de voertuigen heeft verloren. Saab mag wel betalende museumbezoekers naar de wagens laten kijken.

De deurwaarder hoopte met een verkoop van de museumstukken geld binnen te halen voor de schuldeisers, bij wie Saab naar eigen zeggen voor 150 miljoen euro in het krijt staat. Op Zweedse bankrekeningen vond de deurwaardersorganisatie nog geen miljoen. De Zweedse dienst kan niet bij buitenlandse tegoeden.

Pronkstuk van het Saab-museum in Trollhättan is de ‘oer-Saab’, het prototype van de allereerste auto van het bedrijf uit 1946. De burgemeester van Trollhättan, zelf voormalig Saab-medewerker, heeft al gezegd het Saab-museum eventueel te willen kopen en denkt op brede steun van de gemeenteraad te kunnen rekenen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding