De bewindvoerder zou bezig zijn de Chinese investeerders te laten afzien van een deal. Ook zou de rol van Victor Muller zijn uitgespeeld.

Volgens berichten zou bewindvoerder Guy Lofalk eerdere deals van Saab met Chinese investeerders om zeep willen helpen en nieuwe plannen hebben. En daar zouden Victor Muller en Vladimir Antonov niet in passen.

De nieuwe ontwikkelingen zijn naar buiten gebracht door P4 West, een Zweeds radiostation. Het radiostation zegt te beschikken over bronnen in hoge kringen bij Saab die vertellen dat bewindvoerder Guy Lofalk handelt naar instructies van het Zweedse ministerie van Financiën om de aanstaande Chinese partner Youngman kwijt te raken.

Bovendien zou datzelfde ministerie ook van Saab-topman Victor Muller af willen. Guy Lofalk zou op eigen houtje naar China zijn gereisd om Youngman en Pang Da ervan te overtuigen hun aanbod om een aandeel in Saab te nemen in te trekken.

Een van de argumenten zou zijn geweest dat de EIB van de lening aan Saab af wil, wat er voor zou zorgen dat de Zweedse overheid, die borg staat voor die lening, een grote vordering krijgt op Saab en daarmee feitelijk het bedrijf in handen heeft.

In de Chinese pers heeft woordvoerder Yang Xueliang van Geely gemeld dat de Zweedse rechtbank die verantwoordelijk is voor de reorganisatie van Saab,  het Chinese autoconcern heeft benaderd met de vraag of zij iets voor Saab kunnen betekenen. Geely werd benaderd via een derde partij, waarmee een gesprek is geweest. "Maar dat is alleen verkennend geweest." Geely meldt verder dat er geen interesse is om Saab verder het helpen.

Volgens het Zweedse Aftonbladet was Li Shufu, de oprichter en CEO van Geely afgelopen vrijdag in Zweden. Guy Lofalk zou een ontmoeting hebben geregeld met hem en Anders Borg, de Zweedse minister van Financiën. Toen hij geen tijd bleek te hebben voor de ontmoeting werd de minister van Buitenlandse Zaken gestuurd. Die kon Geely echter geen inzichten in de kosten geven, waarop de Chinees de bespreking zou hebben verlaten. Li zou een voorschot van dik 50 miljoen euro klaar hebben liggen, dat maandag op de rekening van Saab had kunnen staan. De Zweedse krant baseert zich bij dit verhaal op anonieme bronnen. De bespreking met Geely zou achter de rug van het Saab-management om zijn geregeld. Zij hebben daarom het vertrouwen in de bewindvoerder opgezegd.

Wat er precies waar is van al deze beweringen is zeer onduidelijk, maar het begint er wel steeds meer naar uit te zien dat de rol van Victor Muller zo goed als uitgespeeld is.

Bron: Z24/Carros/Autoweek

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding