De partijen hebben gereageerd op  berichten van persbureau Reuters over vermeende problemen met de  beoogde partnerschap.  Chef Qinghua van Pang Da meldde via Reuters dat een overeenkomst tussen Saab en het Chinese autobedrijf niet meer geldig is, nadat het concern in vrijwillige reorganisatie is en daardoor onder bescherming werd geplaatst tegen schuldeisers. Swedish Automobile heeft met een (uiterst beknopt) persbericht laten weten dat die berichten op ‘een misverstand’ berusten.

Volgens Reuters sprak Pang Da-voorzitter tijdens een industriebijeenkomst met verslaggevers in het Chinese Chengdu. Qinghua meldde ook het voorstel omtrent de Saab-deal nog niet ter goedkeuring aan Beijing te hebben voorgelegd. Victor Muller liet aan de Dow Jones nieuwsdienst  weten dat de voorzitter verkeerd moet zijn begrepen.  Ook secretaris Wang Yin van de raad van bestuur van Pang Da, weerlegt de woorden van topman Qinhua. Het bedrijf stelt nog geen slecht nieuws ontvangen te hebben van de toezichthouders die de geplande investering in Saab beoordelen. "De aanvraag is ingediend bij de relevante overheidsdiensten en tot nu toe gaat alles goed", zegt Yin. De secretaris voegt toe dat het bedrijf geen tijdschema heeft voor wanneer het goedkeuring denk te ontvangen, zo meldt Dow Jones. Buitenlandse investeringen van Chinese bedrijven moeten meestal goedgekeurd worden door het ministerie van handel en door de nationale ontwikkelings- en hervormingscommissie (NDRC). Volgens lokale media zou het NDRC een besluit over de investering vrijdag kunnen bekendmaken.

Behalve met Pang Da sloot Saab ook een overeenkomst met het (ook) Chinese Youngman ter waarde van zeventig miljoen euro.  Dat geld zou op 26 september beschikbaar  zijn, maar het is nog steeds niet binnen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding