Suzuki eist daarom dat het het belang dat VW heeft in het Japanse bedrijf terug mag kopen.

Suzuki en de VW-groep maakten eind 2009 bekend intensief te gaan samenwerken op technologisch gebied. Ook wilde VW zich op die manier makkelijker toegang verschaffen tot de markt in India waar Suzuki het grootste automerk is. De Duitse groep, die destijds veel van de samenwerking verwachtte, nam daarbij tegelijkertijd een belang van 19,9 procent in de Japanse collega.

Maar volgens de Japanners heeft VW zich verschillende malen niet gehouden aan de gemaakte afspraken. VW zou met name niet hebben bijgedragen aan de beloofde uitwisseling van technologische kennis. De Duitsers hebben op hun beurt Suzuki er van beschuldigd de overeenkomst open te breken door dieselmotoren te gaan kopen van Fiat. ‘’Ik blijf teleurgesteld dat we niet hebben gekregen wat ons was voorgehouden. Als VW zich niet aan onze afspraken houdt, dan moeten ze de aandelen terug geven,” zegt bestuursvoorzitter Osamu Suzuki. Voor VW-groep komt de nieuwe rechtszaak met alle publiciteit daar om heen op een slecht moment nu ook de voorgenomen integratie van Porsche nog altijd op de nodige problemen bij de rechter stuit.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding