Swedish Automobile heeft beide bedrijven gevraagd te bevestigen dat zij de overeenkomsten na kunnen leven en na willen leven. Het hoofdkantoor in Zeewolde zegt  deze bevestiging tot nu niet ontvangen te hebben. Volgens Swedish Automobile hebben Youngman en Pang Da tijdens de gesprekken een bod uitgebracht op de aandelen Saab Automobile en Saab Great Britain, omdat de Chinese bedrijven van mening zijn dat de omstandigheden sinds het tekenen van de overeenkomst in juli veranderd zijn. Maar Swedish Automobile heeft dat bod afgewezen.

Gisteren (20 oktober) diende Guy Lofalk, de Zweedse curator die de reorganisatie van Saab begeleidt, een verzoek in tot beëindiging van de reorganisatie bij de rechtbank in Vanersborg, omdat er volgens hem onvoldoende financiële middelen zijn voor afronding van de reorganisatie. Daarnaast gaf de curator aan dat de verschillen van inzicht tussen Swedish Automobile en de beide Chinese bedrijven een rol spelen. Saab heeft tot 27 oktober om te reageren op het verzoek, maar het moederbedrijf maakte al bekend dat Saab in beroep zal gaan en dat het bedrijf bovendien een verzoek zal indienen voor vervanging van deze curator Lofalk. De rechtbank zal 28 oktober een uitspraak doen, zo meldt Dow Jones Nieuwsdienst.

Volgens Swedish Automobile hebben de huidige ontwikkelingen geen invloed op het gisteren (20 oktober) bekendgemaakte financieringsvoorstel van het Amerikaanse  North Street Capital. Het financieringsvoorstel bestaat uit een lening ter waarde van zestig miljoen dollar, met bepaalde activa van Saab als onderpand, en de overdracht van 2,4 miljoen  gewone aandelen voor 4,19 dollar per aandeel ter financiering van het werkkapitaal van Saab. Swedish Automobile zei  van plan te zijn om in te gaan op dat voorstel.

Door alle ontwikkelingen van de laatste tijd zal Swedish Automobile de publicatie van de resultaten van het derde kwartaal tot 30 november uitstellen. Die stond voor 28 oktober op de agenda.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding