Dat stelde topman Victor Muller vrijdag in een toelichting op de voorgenomen overname van Saab door de Chinese bedrijven Youngman en Pang Da.

Met de overnameprijs van 100 miljoen euro is de deal ,,duidelijk niet winstgevend” voor Swan, stelde Muller. ,,We hebben Saab gekocht voor 74 miljoen dollar (circa 52 miljoen euro), maar in de tussentijd is er veel geld in Saab gestoken. Ik schat dat bedrag op ongeveer 120 miljoen euro.”

De toekomst van het in Amsterdam genoteerde bedrijf Swedish Automobile (Swan) na de verkoop van Saab is nog onduidelijk, bleek uit de toelichting van Muller. ,,De toekomst van Swan hangt af van de eventuele verkoop van Spyker”, stelde hij. De kans bestaat dat het bedrijf een lege huls wordt, voegde hij eraan toe. ,,Maar het is te vroeg om daar iets over te kunnen zeggen.”

Muller is in gesprek met Youngman en Pang Da over zijn mogelijke toekomstige rol bij Saab. ,,Als de Chinese partners vinden dat ik een rol kan spelen, dan doe ik dat graag.”

De overeenkomst moet nog worden goedgekeurd door toezichthouders en belanghebbenden, zoals General Motors en de Europese Investeringsbank. Volgens Muller is de toestemming van Chinese toezichthouders dichtbij. General Motors, de vorige eigenaar van Saab, is waarschijnlijk het moeilijkst te overtuigen.

Muller zegt daarnaast dat uitbetaling van de salarissen aan Saab-werknemers, welke voor de vierde keer vertraagd is, binnen een aantal dagen plaats zal vinden. Er bestaat nog steeds een risico dat een deel van de werknemers ontslagen moet worden als onderdeel van de reorganisatie, aldus Muller.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding