Autofabrikant Honda maakte dat besluit afgelopen maandag bekend. Het aandeel sloot op de beurs in Tokio 3,7% lager. Het Japanse bedrijf verwijst ook naar de hoge yen als reden voor het loslaten van de prognose. De sterke yen ten opzichte van de dollar tast de export aan. Maandag intervenieerde de Japanse centrale bank opnieuw om de munt te drukken, door tussen de 5000 mrd yen en 6000 mrd yen in de markt te pompen.

Meerdere Japanse autofabrikanten hebben last van de overstromingen in Thailand, waardoor toeleveranciers in het land geen onderdelen meer kunnen leveren. Maar Honda is vooral getroffen, de fabriek in de regio Ayutthaya is ondergelopen en 35 toeleveranciers hebben de productie moeten staken. ‘Botweg gezegd, zitten we in een moeilijke situatie’, zegt chief financial officer Fumihiko Ike, aldus Reuters. ‘We zitten in een veel moeilijker positie omdat onze fabriek is ondergelopen.’ Hij waarschuwt dat nog meer toeleveranciers in de problemen kunnen komen door het opkomende water.

Na de aardbeving en tsunami kreeg Honda al te maken met haperingen in de productie in Japan. Het bedrijf was van plan om in de periode van oktober tot en met maart de productie op 125% van het niveau van voor de ramp in Japan te brengen om zo de voorraad aan te vullen. Honda zag de winst in het afgelopen kwartaal met ruim twee derde in elkaar storten tot 52,5 miljard yen, omgerekend 495 miljoen euro. Dat was beneden de verwachtingen van analisten. De omzet daalde met 16 procent tot 1,9 biljoen yen. Ook verkoopt Honda wereldwijd de meeste auto’s in de Verenigde Staten. De onderneming kampt al tijden met moordende concurrentie met concerns als het Zuid-Koreaanse Hyundai en het Japanse Nissan.

Volgens de laatste prognose rekende Honda op 3,512 miljoen verkochte auto’s in het fiscale jaar tot maart 2012. Bekijk de foto’s in de galerij rechts van dit artikel.

Bron: FD/ANP

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding