De Chinese bedrijven Pang Da en Youngman bereikten vorige week een overeenkomst over de overname van Saab van eigenaar Swedish Automobile voor honderd miljoen euro. De Chinezen willen het bedrijf in 2014 winstgevend maken door de komende vijf tot zes jaar omgerekend 2,2 miljard euro in Saab te investeren. Maar de overname moet nog worden goedgekeurd door derden, zoals de vorige eigenaar General Motors (GM), de Europese investeringsbank, het Zweedse schuldkantoor en Chinese autoriteiten. Directielid Petre van Saab is belast met het verkrijgen van deze goedkeuringen.

"De technologie die wordt gebruikt voor de productie van de modellen 9-3 en 9-5 is gelicenseerd van GM en zij kunnen natuurlijk nee zeggen", aldus Petre. "Het is heel moeilijk in te schatten hoe ze hier naar zullen kijken." Een overeenkomst van GM is van vitaal belang voor Saab. Zonder de technologie van GM zou het bedrijf ‘een paar jaar heel weinig te doen hebben’ in afwachting van de volgende generatie 9-3, die is gebaseerd op eigen technologie. Ook moet GM akkoord gaan met de verkoop van zijn 326 miljoen dollar aan preferrente aandelen Saab Automobile.

"Op dit moment is er veel te doen ten aanzien van de voorgestelde transactie", zegt woordvoerder Jim Cain van GM. "Hoe we doorgaan is iets dat we liever tussen de partijen houden." Tot nog toe heeft Swedish Automobile alleen een intentieverklaring getekend met de Chinese bedrijven. De volgende stap is volgens Petre een overeenkomst te tekenen die voor goedkeuring kan worden ingediend bij de Chinese en Zweedse autoriteiten.

Unni Jerndal, woordvoerster van het Zweedse schuldkantoor dat de door de staat afgegeven garanties overziet, zegt dat het goedkeuringsproces voor de nieuwe eigenaren waarschijnlijk tussen de twee en drie weken duurt, nadat een kopie van de de nieuwe overeenkomst binnen is. Petre zegt dat de bedrijven geloven dat ze alle noodzakelijke goedkeuringen binnen ongeveer een maand zullen hebben en de deal begin of medio december kunnen afronden.

De vijftig miljoen euro aan overbruggingsfinanciering die Pang Da en Youngman hebben beloofd, wordt overgemaakt wanneer de Chinese overheid zijn goedkeuring heeft gegeven, zegt ze. De productie op de fabriek in Trollhättan zal vermoedelijk tegen het einde van het eerste kwartaal van 2012 weer worden hervat. De Chinese overheid staat ‘in principe’ positief tegen de voorgenomen overname van Saab door Pang Da en Youngman. Dat heeft de Chinese minister van Industrie en Informatie, Miao Wei, woensdag gezegd tegen persbureau Reuters.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding