Volkswagen heeft de meerderheid van de aandelen in handen gekregen en daarmee is weer een belangrijke stap gezet in de richting van integratie tot één bedrijfswagenconcern met de merken MAN, Scania en Volkswagen. "Dit is de geboorte van een nieuwe topspeler op de wereldwijde truckmarkt", aldus VW-chef Winterkorn. Volkswagen heeft 55,9 procent van het stemrecht en 53,7 procent van het kapitaal van MAN.

Winterkorn verwacht kostenbesparingen van tweehonderd miljoen euro per jaar en dat zal nog verder toenemen als er gezamenlijk materiaal wordt ingekocht. De drie merken gaan nader samenwerken vanuit ‘industriële logica’, zo zegt Volkswagen. De merken blijven wel hun eigen merkidentiteiten behouden. De ondernemingsraden van Volkswagen en MAN zijn positief. Bernd Osterloh, de or-voorzitter van Volkswagen concern, onderstreepte dat MAN (met zijn 253-jarige geschiedenis) zijn identiteit en zelfstandigheid binnen het VW-concern zal behouden. "MAN blijft MAN zoals Scania Scania blijft."

Er is ook geen afbouw van het personeelsbestand te verwachten, en de fabrieken zowel als de ontwikkelingscentra blijven bestaan. Daarover zouden de directie en de ondernemingsraad het honderd procent eens zijn. De or-voorzitter van MAN, Jürgen Dorn, zei dat het bedrijf dankzij de overname eindelijk weer een stabiele aandeelhoudersstructuur heeft. MAN zou zich daardoor vol op zijn kerntaken kunnen concentreren. Door de samenwerking met Volkswagen en Scania zouden de concurrentiekansen van de merken MAN, Scania en VW verder toenemen, zo verwacht Dorn. (bron: dpa)

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding