General Motors maakte zijn standpunt afgelopen dinsdag aan het eind van de middag bekend. ‘We hebben de aanpassingen bekeken, maar GM’s positie is niet veranderd. We kunnen deze transactie niet steunen’, aldus woordvoerder Jim Cain.

Swedish Automobile uit Zeewolde, het moederbedrijf van Saab, wilde het geplaagde Zweedse automerk in eerste instantie voor 100% verkopen aan de Chinese autobedrijven Pang Da en Youngman. GM, de vroegere eigenaar van Saab, vreest echter dat zijn eigen positie in China hierdoor verslechtert en dreigde zijn technologie niet langer beschikbaar te stellen.

De Nederlandse Saab-topman Victor Muller sleutelde daarop aan een aangepast plan, waarbij Youngman en een Chinese bank aandelen in Swedish Automobile zouden verwerven en niet in Saab. GM ziet dat dus ook niet zitten.

De afwijzing van General Motors lijkt een faillissement van Saab dichterbij te brengen. Topman Victor Muller van moederbedrijf Swedish Automobile liet echter in een korte reactie weten ,,dat er altijd een plan B bestaat”. Muller heeft de afgelopen maanden Saab geprobeerd van een dreigend faillissement te redden, waarbij een aantal keer de redding nabij leek, maar later toch niet uitvoerbaar bleek te zijn.