De 109 historische auto’s worden mogelijk per stuk geveild. De gemeente heeft zelf geen geld om het museum over te nemen.

De burgemeester van Trollhättan, Paul Åkerlund, zelf oud-Saab medewerker, had graag de trekpleister in zijn geheel willen behouden. Maar de jaarlijkse exploitatie en onderhoudskosten van ongeveer 650.000 euro zijn volgens Åkerlund te hoog. Scholen en zorg gaan voor, zo meent de burgemeester.

Eind september legde de Zweedse deurwaardersorganisatie Kronofogden al beslag op de inboedel van het museum. Kronofogden wilde met de verkoop van de voertuigen een deel van de 150 miljoen euro schuld van Saab bij zijn toeleveranciers verhalen. Voor de deurwaarder tot actie kon overgaan, stemde de rechter echter in met een reorganisatie. Dat betekende dat ook het Saab museum werd beschermd tegen schuldeisers.

Met het nu uitgesproken faillissement van Saab is Kronofogden eigenaar van het museum en ligt de weg naar een veiling van de inboedel open. Een woordvoerder van Kronofogden zei eerder dat de dienst geen rekening kan houden met gevoelens. "Onze enige taak is het innen van schulden". Het is niet bekend of gegadigden al met de deurwaarder contact hebben gezocht om historische Saab auto’s aan te kopen.

SAAB Car Museum from Shawn Budd on Vimeo.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding