Aanleiding is de mislukte overname van Volkswagen in 2008, waardoor de fondsen meer dan 1 miljard dollar verlies geleden zeggen te hebben. De fondsen stellen dat Porsche en de toenmalige bestuurders Wendelin Wiedeking en Holger Härter zich schuldig hebben gemaakt aan marktmanipulatie om 75 procent van de aandelen in Volkswagen te bemachtigen.

"The complaint is that the defendants repeatedly misled investors and lied about Porsche’s positions and intentions with respect to VS", schrijft het viertal in een persbericht. Porsche en de twee ex-bestuurders ontkennen de beschuldigingen. De verwachting is dat de claim door vele anderen zullen worden gevolgd. Marktwaarnemers zeggen dat wel vijftig claims kunnen volgen voor een totaal geëist schadebedrag van vijftig miljard dollar. Veel beleggers speculeerden de afgelopen jaren met shortposities op een daling van de koers van VW, maar dat verliep anders toen Porsche gebruik maakte van een bepaald optierecht waardoor het aandeel explodeerde (in 2009 van 210 euro naar 1000 euro en weer terug naar 517 euro een dag later).

Zeven beleggingsfondsen hebben Porsche aangeklaagd voor bijna twee miljard euro omdat het, in een poging Volkswagen over te nemen, koersstijgingen zou hebben aangewakkerd op de aandelenbeurs. Het lukte de sportwagenbouwer uiteindelijk om ‘slechts’ 74,1 procent van de aandelen van Volkswagen in handen te krijgen. Door die aankoop bouwde Porsche een schuld op van elf miljard euro. Mede daardoor (en doordat er 75 procent vereist was om de absolute controle te verwerven) mislukte de overname en werd het voor Volkswagen mogelijk om de rollen om te draaien en de macht bij de sportwagenbouwer te grijpen.

Bron: Autointernationaal

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding