Dat heeft Sergio Marchionne, topman van het Italiaanse autoconcern Fiat, vandaag (donderdag) gezegd in Detroit. Marchionne voorziet dat de vraag naar nieuwe auto’s in Europa nog twee jaar slap blijft. Hij denkt dat een ingrijpende productieverlaging een zware klap voor de autobranche zal betekenen met massale banenreducties. De fabrieken van Fiat draaien momenteel nog maar op zestig procent van de totale capaciteit. De winstgevendheid van Europese autofabrikanten is volgens Marchionne onder druk komen te staan doordat overheden tijdens de crisis in 2008-2009 overbruggingskredieten hadden verstrekt, onder voorwaarde dat er geen banen zouden worden geschrapt. De Amerikaanse auto-industrie, waar destijds wel honderdduizenden banen verdwenen, is nu wel winstgevend, aldus de Fiat-baas.  

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding