Dit kwam donderdag naar voren uit verkoopcijfers die General Motors (Chevrolet, Buick, GMC, Cadillac) bekendmaakte. Het bedrijf meldde vorig jaar 9,03 miljoen auto’s verkocht te hebben, een groei van 7,6% ten opzichte van 2010.

De naaste rivaal was Volkswagen, dat over 2011 een groei van 14% in verkochte auto’s meldde, kwam tot een totaal van 8,15 miljoen. Toyota, dat de afgelopen drie jaar wereldwijd de meeste auto’s verkocht, moet nog met officiële cijfers komen, maar het bedrijf verwachtte eind vorig jaar dat de verkopen over 2011 op 7,9 miljoen zouden uitkomen (-6%).

Toyota moest in 2011 de productie onderbreken na de aardbeving in Japan. Het bedrijf kreeg later in het jaar nog te maken met de wateroverlast in Thailand, waardoor toeleveranciers van de auto-industrie in de problemen kwamen. Meerdere Japanse autobedrijven ondervonden daarvan de gevolgen.

General Motors sloeg donderdag geen triomfantelijke toon aan bij het opnieuw bereiken van de wereldwijde toppositie op de automarkt. Het bedrijf bezette deze plek 70 jaar, totdat Toyota in 2008 het stokje overnam.

De verkoopcijfers van GM waren weggestopt in een bericht over verkoopcijfers van de Chevrolet vorig jaar. Leidinggevenden waren ook voorzichtig met uitlatingen, aldus de New York Times, vanwege de problemen waarmee Toyota te kampen heeft gehad.

Eind vorig jaar zei GM’s ceo Daniel Akerson dat hij ‘wil winnen van een gezonde en dynamische concurrentie van Toyota en Honda’. Hij gaf aan dat beide bedrijven in 2012 de handschoen weer zullen opnemen.

Volgens de New York Times komt het nieuws over General Motors wel gelegen voor president Obama, die twee jaar geleden zijn nek moest uitsteken om GM van de ondergang te redden. Hij zal kunnen zeggen de toen veelbesproken ‘bail-out’ goed heeft uitgepakt.

Bron: FD

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding