Toyota meldde dat het nu rekent op een nettowinst van 200 miljard yen (1,95 miljard euro) in het boekjaar dat 31 maart eindigt. Begin december ging het nog uit van een nettowinst van 180 miljard yen. Het bedrijf ziet kans de kosten omlaag te brengen en profiteert van subsidies in Japan op energiezuinige auto’s. Uiteindelijk zal het de helft van de winst zijn die een jaar eerder werd geboekt, maar het resultaat steekt toch nog goed af bij de verwachtingen van andere grote ondernemingen zoals Sony, Panasonic, Sharp en Honda. Die hebben hun winstverwachtingen sterk verlaagd als gevolg van de overstromingen in Thailand, de dure yen en de afzwakkende vraag van de consument.

Toyota kwam dinsdag 7 februari met betere dan verwachte cijfers over het laatste kwartaal van 2011. De operationele winst steeg met 51,1 procent naar 149,7 miljard yen.

Toyota verwacht 21 procent meer auto’s te verkopen in 2012, tot een totaal van 9,58 mln. Dit is inclusief de productie bij dochterondernemingen Daihatsu en Hino. Alle fabrieken produceren weer volledig, afgezien van de vestigingen in Thailand.  In 2011 had Toyota te kampen met de gevolgen van de aardbeving en tsunami in Japan en werd daarna getroffen door overstromingen in Thailand, waar het fabrieken heeft en waar toeleveranciers zijn gevestigd. Ook speelde de dure yen het bedrijf parten.

De autoproductie van Toyota viel daardoor terug met zes procent, zo’n vierhonderdduizend auto. General Motors groeide wel en werd daardoor de grootste autofabrikant in de wereld, ook Volkswagen zag kans Toyota voorbij te streven. Het aandeel van Toyota eindigde onveranderd op de beurs in Tokio dinsdag, in de aanloop naar de publicatie van de resultaten. Sinds eind november is het aandeel Toyota 28 procent gestegen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding