Medewerkers Daimler krijgen bonus van vier mille

De winst van autofabrikant Daimler steeg in 2011 naar een recordniveau van zes miljard euro, boven de verwachtingen van analisten. Het bedrijfsresultaat kwam uit op 8,76 miljard euro, een toename van twintig procent. Het personeel wordt in april beloond met een bonus van 4.100 euro.

Daimler heeft op aangegeven dat het ook voor het aankomende jaar een significante winstgroei verwacht die ongeveer gelijk staat aan de winstgroei in 2011. In totaal kon Daimler in het jubileumjaar (125 Jaar uitvinder van de auto) meer records op zijn naam schrijven. "Ons concern heeft in 2012 records behaald bij afzet, omzet, ebit en concernresultaat. Alle divisies hebben bijgedragen aan dit succes", aldus ceo Dieter Zetsche van Daimler AG en directeur van Mercedes-Benz Cars. Vooral Mercedes-Benz Cars realiseerde bij afzet, omzet en ebit topwaarden. Nog nooit deed de personenwagendivisie het in zijn lange ondernemingsgeschiedenis beter dan in het afgelopen jaar. "De prestatie toont aan dat ons concern, met zijn brede portfolio van personenwagens, trucks, bestelauto’s, bussen en financiële dienstverlening, er strategisch goed voor staat. Wij werken er nu met alle kracht aan dit succes voort te zetten en zoals gepland de rendementsdoelstellingen vanaf het jaar 2013 duurzaam te bereiken", benadrukt Zetsche.

Het resultaat voor 2011 weerspiegelt in eerste instantie de zeer goede afzetontwikkeling in de divisies. Zowel Mercedes-Benz Cars als Daimler Trucks en Mercedes-Benz Vans konden hun afzet in de belangrijke regio’s in vergelijking met het vorig jaar aanzienlijk verbeteren. Daimler Financial Services profiteerde vooral van geringere risicokosten. Door de natuurramp in Japan ontstonden voor het concern kosten van in totaal tachtig miljoen. Verder zijn kosten ontstaan uit de afwaardering van boekwaarden van deelnemingen in Renault (110 miljoen) en Kamaz (32 miljoen).

Verleden jaar heeft Daimler 2,1 miljoen voertuigen afgezet en daarmee het jaar daarvoor met elf procent overtroffen. Alle autodivisies hebben aan deze stijging bijgedragen. De concernomzet steeg met negen procent naar 106,5 miljard euro. Na wisselkoerscorrectie bedraagt de groei tien procent.

Het personeelsbestand per 31 december 2011 wereldwijd 271 duizend medewerkers gestegen. Dat zijn 11.270 meer dan eind 2010. In Duitsland steeg het personeelsbestand naar 167 duizend (+drieduizend). Met het oog op het succes van de onderneming zijn raad van bestuur en ondernemingsraad overeengekomen, de inzet van het personeel in 2011 opnieuw met een hoge resultaatsdeelneming te honoreren. In Duitsland ontvangen de medewerkers van Daimler AG die daar recht op hebben eind april 2012 een bedrag van 4.100 euro (2010: 3.150).

Ook de aandeelhouders zullen weer van het succes van het concern profiteren. Op de algemene vergadering van aandeelhouders op 4 april 2012 zal men de uitkering van een dividend van 2,20 euro (2010: 1,85) per aandeel voorstellen. Dit komt overeen met een uitkeringsbedrag van in totaal 2,34 miljard euro (2010: 1,97 miljard).

Op basis van het initiatief ‘De weg naar emissievrije mobiliteit’ is in alle divisies de focus gericht op nieuwe, bijzonder zuinige en milieuvriendelijke aandrijflijntechnologieën. Het gaat daarbij om de verbetering van conventionele aandrijflijntechnologieën, om verdere efficiëntieverhogende maatregelen met hybrides en om elektroauto’s met brandstofcel en batterij. Een ander accent ligt op nieuwe veiligheidstechnologieën met het doel, ongevallen zo veel mogelijk te vermijden of tenminste de gevolgen zo gering mogelijk te houden.

Om deze redenen heeft Daimler in het afgelopen jaar de uitgaven voor research en ontwikkeling heeft verhoogd naar 5,6 miljard (2010: 4,8). Voor Mercedes-Benz Cars bedroegen deze 3,7 miljard, voor Daimler Trucks 1,3 miljard.

Mercedes-Benz Cars met de merken Mercedes-Benz, Maybach en Smart behaalde een nieuw record in 2011 met een afzet naar 1,38 miljoen voertuigen (2010: 1,27 miljoen). De omzet steeg met zeven procent naar een record van 57,4 miljard (2010: 53,4). De groei was voornamelijk het resultaat van de wereldwijde toegenomen afzet, speciaal in het middenklasse- en het suv-segment. Vooral in de Verenigde Staten en China kon Mercedes-Benz Cars de voertuigafzet duidelijk verhogen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding

Medewerkers Daimler krijgen bonus van vier mille - Automobielmanagement.nl

Medewerkers Daimler krijgen bonus van vier mille

De winst van autofabrikant Daimler steeg in 2011 naar een recordniveau van zes miljard euro, boven de verwachtingen van analisten. Het bedrijfsresultaat kwam uit op 8,76 miljard euro, een toename van twintig procent. Het personeel wordt in april beloond met een bonus van 4.100 euro.

Daimler heeft op aangegeven dat het ook voor het aankomende jaar een significante winstgroei verwacht die ongeveer gelijk staat aan de winstgroei in 2011. In totaal kon Daimler in het jubileumjaar (125 Jaar uitvinder van de auto) meer records op zijn naam schrijven. "Ons concern heeft in 2012 records behaald bij afzet, omzet, ebit en concernresultaat. Alle divisies hebben bijgedragen aan dit succes", aldus ceo Dieter Zetsche van Daimler AG en directeur van Mercedes-Benz Cars. Vooral Mercedes-Benz Cars realiseerde bij afzet, omzet en ebit topwaarden. Nog nooit deed de personenwagendivisie het in zijn lange ondernemingsgeschiedenis beter dan in het afgelopen jaar. "De prestatie toont aan dat ons concern, met zijn brede portfolio van personenwagens, trucks, bestelauto’s, bussen en financiële dienstverlening, er strategisch goed voor staat. Wij werken er nu met alle kracht aan dit succes voort te zetten en zoals gepland de rendementsdoelstellingen vanaf het jaar 2013 duurzaam te bereiken", benadrukt Zetsche.

Het resultaat voor 2011 weerspiegelt in eerste instantie de zeer goede afzetontwikkeling in de divisies. Zowel Mercedes-Benz Cars als Daimler Trucks en Mercedes-Benz Vans konden hun afzet in de belangrijke regio’s in vergelijking met het vorig jaar aanzienlijk verbeteren. Daimler Financial Services profiteerde vooral van geringere risicokosten. Door de natuurramp in Japan ontstonden voor het concern kosten van in totaal tachtig miljoen. Verder zijn kosten ontstaan uit de afwaardering van boekwaarden van deelnemingen in Renault (110 miljoen) en Kamaz (32 miljoen).

Verleden jaar heeft Daimler 2,1 miljoen voertuigen afgezet en daarmee het jaar daarvoor met elf procent overtroffen. Alle autodivisies hebben aan deze stijging bijgedragen. De concernomzet steeg met negen procent naar 106,5 miljard euro. Na wisselkoerscorrectie bedraagt de groei tien procent.

Het personeelsbestand per 31 december 2011 wereldwijd 271 duizend medewerkers gestegen. Dat zijn 11.270 meer dan eind 2010. In Duitsland steeg het personeelsbestand naar 167 duizend (+drieduizend). Met het oog op het succes van de onderneming zijn raad van bestuur en ondernemingsraad overeengekomen, de inzet van het personeel in 2011 opnieuw met een hoge resultaatsdeelneming te honoreren. In Duitsland ontvangen de medewerkers van Daimler AG die daar recht op hebben eind april 2012 een bedrag van 4.100 euro (2010: 3.150).

Ook de aandeelhouders zullen weer van het succes van het concern profiteren. Op de algemene vergadering van aandeelhouders op 4 april 2012 zal men de uitkering van een dividend van 2,20 euro (2010: 1,85) per aandeel voorstellen. Dit komt overeen met een uitkeringsbedrag van in totaal 2,34 miljard euro (2010: 1,97 miljard).

Op basis van het initiatief ‘De weg naar emissievrije mobiliteit’ is in alle divisies de focus gericht op nieuwe, bijzonder zuinige en milieuvriendelijke aandrijflijntechnologieën. Het gaat daarbij om de verbetering van conventionele aandrijflijntechnologieën, om verdere efficiëntieverhogende maatregelen met hybrides en om elektroauto’s met brandstofcel en batterij. Een ander accent ligt op nieuwe veiligheidstechnologieën met het doel, ongevallen zo veel mogelijk te vermijden of tenminste de gevolgen zo gering mogelijk te houden.

Om deze redenen heeft Daimler in het afgelopen jaar de uitgaven voor research en ontwikkeling heeft verhoogd naar 5,6 miljard (2010: 4,8). Voor Mercedes-Benz Cars bedroegen deze 3,7 miljard, voor Daimler Trucks 1,3 miljard.

Mercedes-Benz Cars met de merken Mercedes-Benz, Maybach en Smart behaalde een nieuw record in 2011 met een afzet naar 1,38 miljoen voertuigen (2010: 1,27 miljoen). De omzet steeg met zeven procent naar een record van 57,4 miljard (2010: 53,4). De groei was voornamelijk het resultaat van de wereldwijde toegenomen afzet, speciaal in het middenklasse- en het suv-segment. Vooral in de Verenigde Staten en China kon Mercedes-Benz Cars de voertuigafzet duidelijk verhogen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding