GM kwalificeerde het verlies als ‘eenvoudigweg onacceptabel’, zo meldt Financial Times. General Motors werkt aan een plan om Opel op een lager break-even point te laten draaien, rekening houden met de verslechterende Europese autoverkopen. Het management zei te zullen samenwerken mer vakbonden en overheden om gedaan te krijgen dat Opel/Vauxhall weer zwarte cijfers schrijft. "Ik denk dat men het er wel over eens is dat de situatie niet zo veel verschilt van die in Detroit drie jaar geleden", aldus topman Dan Akerson. Hij refereert aan de zware herstructurering onder dreining van een faillissement in 2009 toen GM verschillende fabrieken sloot en tienduizenden medewerkers werden ontslagen.

"Er is een positieve grondhouding en iedereen die aan tafel zit begrijpt dat er een verandering is gekomen in de verwachtingen van de economie in Europa. Een element van onze strategie is dat je de capaciteit aanpassen aan de vraag en de vraag is afgenomen." GM zou bijvoorbeeld besparingen zien in het schrappen van overlap van personeel in in de back-offices van Opel en Chevrolet. Akerson maakte deze opmerkingen nadat hij had bekendgemaakt dat GM een netto winst heeft geboekt van 7,6 miljard dollar. De resulaten waren vooral goed in de VS maar slecht in Europa en in Zuid-Amerika.

GM zou volgens plan vorig jaar break-even hebben moeten draaien in Europa maar er werd een verlies geboekt van 747 miljoen dollar. Dat is weliswaar veel minder dan de 1,95 miljard dollar verlies van 2010, maar eenvoudigweg onaceptabel om mee verder te gaan, aldus de financiële topman Dan Ammann. Maar or-voorzitter Schäfer-Klug van Opel heeft het management er al aan herinnerd dat men zich moet houden aan de eerder gemaakte afspraken waarin staat dat er geen fabriekssluitingen komen voor 2014. De ceo van Opel, Karl-Friedrich Stracke, heeft bevestigd dat GM contractueel verplicht is de fabrieken tot die tijd open te houden. Hij vindt het verder prematuur om op de toekomstplannen van GM te reageren. GM heeft tien fabrieken voor auto’s en motoren in Europa. De Engelse regering heeft al verklaard dat men alles zal doen om de fabriek in Ellesmere Port (Vauxhall) open te houden.

 

 

 

   

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding