In 2012 mogen ambtenaren en overheidsafdelingen alleen nog maar Chinese merken aanschaffen. Dat heeft China bekendgemaakt.

De aandelenkoersen van Chinese automerken gingen maandag in reactie op het nieuws omhoog. Dongfeng Automobile steeg met ruim 10%. Het was voor het eerst sinds november 2009 dat het aandeel zo snel steeg. FAW voegde bijna 2% toe en Great Wall Motor werd door beleggers bijna 2% hoger gezet.

Op de nieuwe lijst staan 412 modellen, waaruit ambtenaren moeten kiezen. China hoopt door alleen Chinese merken op de lijst te zetten de binnenlandse autosector te stimuleren. De markt voor auto’s die door de overheid worden gekocht is naar schatting van Bloomberg ongeveer 80 mrd yuan waard (ruim € 8 mrd). Daarmee is de overheid goed voor 4,5% van de totale personenautomarkt in China.

De aankondiging betekent slecht nieuws voor buitenlandse automerken als Audi en Buick, die op dit moment nog wel op de lijst staan en ook zeer populair zijn bij hoge Chinese ambtenaren. Volgens het effectenkantoor Guotai Junan, maakten buitenlandse merken tot nu toe 80% uit van de officiële lijst waaruit ambtenaren konden kiezen. Op de totale automarkt in China zijn 7 van de 10 verkochte auto’s een buitenlands merk.

 ‘De nieuwe lijst laat zien dat de overheid vastbesloten is om de eigen auto-industrie te ontwikkelen’, aldus een analistencommentaar van CICC, zo meldt Bloomberg. ‘De steun van de overheid is groter dan verwacht, hoewel geruchten over een nieuw beleid al wel de ronde deden.’ Er staan onder meer 4 volledig elektrisch aangedreven auto’s op de lijst, 78 SUV’s en 64 MPV’s. De lijst wordt gecomplementeerd met 265 benzine- en diesel sedan’s.

Een woordvoerder van Audi liet tegenover Bloomberg weten dat het bedrijf niet al te veel geraakt zal worden door de Chinese steunmaatregelen. De directe verkopen aan de overheid vertegenwoordigen slechts een ‘klein deel’ van de Audi-activiteiten in China, aldus de woordvoerder. Meer dan 90% van de verkopen zijn aan particuliere klanten.

Het Chinese FAW gaat ondertussen de fameuze Red Flag opnieuw leven inblazen. De officiële limousine van Mao Zedong en andere Chinese leiders wordt weer in productie genomen. De Chinese regering keurde een investering van $280 mln goed voor de ontwikkeling van de C131 Hongqi sedan. Hongqi is de Chinese naam voor Red Flag.

De C131 wordt de officiële auto voor alle ambtenaren op minister-niveau.

Bron: FD/China Car Times

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding