De uitstekende resultaten bij de dochterbedrijven Porsche en Volkswagen vielen bijna geheel weg tegen een enorme afschrijving bij het moederbedrijf.

De afboeking bedraagt 4,37 miljard euro en houdt verband met opties die Porsche SE heeft ten behoeve van de voorgenomen samensmelting van Porsche met branchegenoot Volkswagen. Onder de streep blijft daardoor niet meer dan 59 miljoen euro over. De fusie tussen de twee Duitse bedrijven, die al een paar jaar boven de markt hangt, werd vorig jaar op de langere baan geschoven.

Porsche SE heeft in zowel Porsche als Volkswagen een belang van iets meer dan 50 procent. Beide autobouwers hebben een prima jaar achter de rug. Volkswagen brak met onder meer een operationele winst van 11,3 miljard euro alle records. Porsche behaalde met een operationele winst van 2,05 miljard euro eveneens het beste resultaat uit zijn geschiedenis.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding