Zij pleiten voor een bredere Europese aanpak, waarbij productielocaties en werkgelegenheid buiten schot blijven.

,,Wij zullen niet met u op lokaal niveau onderhandelen”, schrijven de bonden maandag in een open brief aan Opeltopman Karl-Friedrich Stracke. Het bestuur van Opel vergadert naar verwachting later deze maand over het sluiten van mogelijk twee fabrieken om zodoende de capaciteit met 30 procent te verminderen en de verliezen terug te dringen.

Stracke zei eerder deze maand dat er ,,geen taboes” zijn binnen het bedrijf om de kosten te verlagen, hoewel hij een afspraak om geen fabrieken te sluiten voor het eind van 2014 zou respecteren. Die deal sloot Opel 2 jaar geleden met de vakbonden in ruil voor opofferingen van het personeel van in totaal 265 miljoen euro.

De productielocatie in het Duitse Bochum en de fabriek in Ellesmere Port in Groot-Brittannië lopen  de grootste risico’s om gesloten te worden. Opel heeft in Bochum ongeveer 3200 mensen in dienst.

De Europese activiteiten van GM leverden het concern de afgelopen 10 jaar miljarden aan verliezen op.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding