Dit zei de Minister van Handel en Industrie, Fernando Pimentel, in een interview met de Braziliaanse krant O’Estado de Sao Paulo. Pimentel vertelde in zijn interview dat de Braziliaanse overheid autofabrikanten wil stimuleren om zelf meer te investeren in innovatie om aan de stijgende vraag te voldoen in de op drie na grootste automarkt ter wereld. ‘We hebben de autoindustrie al genoeg geprikkeld en gestimuleerd. Ik zie de noodzaak niet om daar nu verder aan te zitten’, aldus Pimentel.

Brazilië kondigde onlangs een reeks van belastingvoordelen en gesubsidieerde kredieten aan voor worstelende fabrikanten. Hiermee wordt geprobeerd het fragiele economische herstel in het land te helpen en versnellen. Critici zeggen dat deze maatregelen slechts korte termijn oplossingen bieden en geen betrekking hebben op onderliggende problemen zoals zware fiscale lasten, bureaucratie en gebrek aan investeringen. In de onlangs aangenomen maatregelen voor de auto-industrie worden belastingverlagingen aangeboden in ruil voor verdere investeringen in onderzoek en ontwikkeling.

‘Breng ons maar de engineering, productie, onderzoek en innovatie-afdelingen. We willen zelf ontwikkelde producten in Brazilië. We hebben de capaciteit om te produceren’, vertelde Pimentel in de Estado krant. Hij zei ook dat Brazilië klaar is om andere industrieën te helpen hun concurrentievermogen terug te krijgen. Hij noemde de farmaceutische en chemische producten, apparaten en meststoffen als sectoren die op de radar van de overheid staan.

Bron: FD