Ford sloot zes jaar geleden leningen af ter waarde van 23,5 miljard dollar om zijn financiële situatie te verbeteren en gaf daarvoor bepaalde activa, waaronder zijn logo in onderpand. Nu kan het bedrijf de zakelijke zekerheden terug krijgen. Dit meldt persbureau Bloomberg.

De op een na grootste automaker in Amerika kreeg de ‘investment grade’ Baa3 van Moody’s op basis van een lager break-even punt in Noord Amerika, een betere line-up van auto’s en vrachtwagens en voor het beter inspelen op de vraag van de consument.

‘De belangrijkste factor bij het overwegen van een investment grade-rating voor Ford was de vraag of de onderneming in staat zou zijn om zijn sterke prestaties vol te blijven houden’, vertelde Bruce Clark, vice-president bij Moody’s tegen Bloomberg. ‘We hebben geconcludeerd dat de verbeteringen die bij Ford zijn te zien, waarschijnlijk blijvend zijn,’ aldus Clark.

Moody’s rating komt nadat Fitch Ford vorige maand al opwaardeerde. Nu Moody’s volgt, kan Ford beginnen met het terugvorderen van activa die eerder als onderpand voor de leningen zijn gegeven.

Bestuursvoorzitter Alan Mulally’s "One Ford" mandaat, dat de hoeksteen is geweest voor Ford’s strategie de afgelopen jaren, heeft zich gericht op het samenvoegen van eerder losgekoppelde bedrijfsonderdelen en geprofiteerd van de schaal van het bedrijf om kosten te verlagen en een wereldwijd merk op te bouwen.

Het terugkrijgen van de ‘blauwe ovaal’ is een belangrijke symbolische mijlpaal voor Ford. ‘Het is een van de beste dagen die ik me kan herinneren’ zei voorzitter Bill Ford in een verklaring. ‘Toen we de ‘blauwe ovaal’ toezegden als onderdeel van het leningenpakket gaven we eigenlijk ons erfgoed uit handen’, aldus Ford in een verklaring.

Bron: FD