De curator van het failliete Zweedse automerk heeft vandaag, woensdag 13 juni, bekend gemaakt dat er een koper is gevonden, namelijk National Electric Vehicle Sweden (NEVS). 

Dit consortium bestaat uit de Japanse investeerder Sun Investments LLC (49%) en de in Hong Kong gevestigde bouwer van elektriciteitscentrales National Modern Energy Holdings (51%). Dit laatste bedrijf is gevestigd op de Britse Maagdeneilanden en de eigenaar ervan heet China Dragon Base Holdings, met vestiging in Hong Kong. De CEO van dit bedrijf is Kai Johan Jiang (die ook de Zweedse nationaliteit heeft) en hij zwaait de scepter bij het Chinese State Power Group CO., Ltd. dat op zijn beurt weer een biobrandstof fabriek heeft in Zweden (NBA Sweden AB).

In mei van dit jaar werd al bekend dat Sun Investment met anderen een Zweeds bedrijf onder de noemer National Electric Vehicle Sweden AB had opgericht met als doel Saab over te nemen. Karl-Erling Trogen, de oud-CEO van Volvo Trucks, is benoemd tot voorzitter.

Onderdeel van de plannen is dat er een volledig elektrische Saab 9-3 wordt ontwikkeld en dat op basis van de huidige 9-3. De technologie voor dat model komt uit Japan en wordt op de markt verwacht medio 2013/2014. Parallel hieraan wordt een compleet nieuw elektrisch aangedreven model ontwikkeld, eveneens gebaseerd op de modernste technieken uit Japan.

De modellen worden wereldwijd verkocht, met een sterke focus op China, waar men in 2015 naar een gebruik van 1 miljoen elektrisch aangedreven voertuigen streeft.

NEVS heeft de Saab fabriek gekocht, de testfaciliteiten, Saab Tools, Saab Powertrain en de rechten van de Saab 9-3. Saab Parts is niet overgenomen, maar kan op termijn wel worden verworven.

Lees alles over Saab in het Themadossier.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding