Het is voor het eerst in drie jaar dat er bij de Zuid-Koreaanse autofabrieken gestaakt wordt. De vakbonden stelden vooraf dat meer dan zeventien procent van de 45 duizend werknemers van de onderneming voor een staking had gestemd. Behalve bij Hyundai-Kia heeft ook het werk bij de Zuid-Koreaanse fabriek van General Motors plat gelegen. Concreet eisen de bonden een loonsverhoging met 150 duizend won ofwel zo’n 107 euro per maand. Daarnaast willen ze ook dat de nachtdiensten van telkens twaalf uur worden afgeschaft. Volgens de autofabrikanten in het land zou vooral die laatste eis de productie sterk onderuit kunnen halen. Hyundai heeft al laten weten dat er door de staking van nu 4,3 duizend auto’s minder van de band zijn gerold.  

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding