Het is dus nauwelijks een verrassing dat één van de twee exclusieve dealers van M-auto’s ter wereld in Rusland staat. Na de opening van BMW Park M in Singapore, volgde vorig jaar november Park M in St. Petersburg, na Moskou de tweede grote stad van Rusland met bijna 5 miljoen inwoners.

Park M is geen normale dealer, maar een exclusieve ‘boutique’, waar klanten hun M-model kopen en in onderhoud hebben, of schade laten repareren. Er worden geen ‘gewone BMW’s verkocht, alleen de modellen van M GmbH en BMW motorfietsen. Het is een experience center, waar op elk gebied service en vakmanschap op het hoogste niveau wordt geboden. Maar waar ook bezitters van de supersportieve auto’s elkaar treffen en waar de motorrijders zich kunnen omkleden om een ritje op hun ‘Motorrad’ te gaan maken, zodat hun echtgenotes niet hoeven te weten dat ze gedurende hun zware werkdag ook nog even uit de band springen….

Park M is ontstaan omdat de gepassioneerde (en rijke) BMW M-klanten vonden dat ze bij de BMW-dealer niet genoeg aandacht en service kregen. Stefan Teuchert, verkoopdirecteur BMW Rusland: "Klanten kopen hier niet alleen een ‘M’, maar ze worden ook voorgelicht over de historie en de technologie van de modellen van M GmbH. Verder brengen de klanten hun auto hier voor service en kunnen ze door het raam de werkzaamheden zien die aan hun auto worden uitgevoerd. Er is bovendien een schade-afdeling met een eigen lakstraat. Dat Park M uitstekend werk aflevert, werd al snel bekend en nu komen er ook Audi’s en Mercedessen binnen voor schadereparatie."

Gebaseerd op een vol jaar verwacht Teuchert dat er zo’n 75 M-auto’s verkocht worden, hetgeen 10 procent is van het totaal verwachte aantal voor dit jaar van 700 tot 800 stuks. Omdat bijna alle M-modellen worden besteld met "wel iets" uit het Individual programma, ligt de gemiddelde prijs op zo’n 115 duizend euro.

De duurste auto die in Rusland is verkocht, zegt Teuchert, is een knalgele (!!) 7 Serie:  "Die kostte een kwart miljoen euro. Elk oppervlak van en in de auto dat je kunt aanraken is bekleed met zwart leer. Zelfs de bagageruimte. Nadat de bestelling was geplaatst, wilde München weten of de auto werkelijk geel moest worden en of hij van te voren was betaald…..  Toen hij werd afgeleverd, was de klant zó blij, dat hij meteen een tweede exemplaar bestelde."

Onlangs is Park M eveneens gestart met de verkoop van M Performance modellen, waarvan de X5 en de X6 de eerste zijn. Ze krijgen in 2013 gezelschap van de 550d M Performance sedan.

De 7 Serie zal men niet in Park M kunnen vinden. Wél worden de eerste rijtests met de geupdate versie deze week georganiseerd vanuit de Russische miljoenenstad. De huidige ‘7′ is de succesvolste geweest tot nog toe en is, naast een paar hele lichte uiterlijke wijzigingen, vooral onderhuids op vele punten up-to-date gebracht met BMW’s laatste stand qua technologie en connectiviteit. BMW verkocht vorig jaar in Rusland 1500 exemplaren van de 7 Serie.(HH)

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding