De nettowinst viel tien procent lager uit op 4,3 miljard kronen, ongeveer vijfhonderd miljoen euro. Het bedrijf zegt dat er verminderde marktvraag is en het gemiddeld aantal jaren dat een truck in gebruik is, neemt toe. Het aantal bestellingen lag in het tweede kwartaal van 2012 wel iets hoger dan in het eerste kwartaal.De verkoop van trucks in Europa bleef in het tweede kwartaal ongeveer gelijk vergeleken met het eerste kwartaal, in afzet op de martk van Brazilië was er een daling. In Rusland was er juist een scherpe stijging van de verkoop te zien.

Sinds juni is Martin Lundstedt ceo van Scania. Hij volgt Leif Östling op, die Scania verliet voor een functie bij moederconcern Volkswagen. Ostling gaf in juni al aan een daling van tien procent van de Europese truckmarkt te verwachten. In 2011 was de totale markt voor trucks in 25 EU-landen plus Noorwegen en Zwitserland nog 241 duizend eenheden. Östling verwachtte dat de totale markt zou dalen naar 200 tot 220 duizend eenheden dit jaar.

De verkoop van trucks geldt als een indicator voor het verloop van de toekomstige economische ontwikkelingen. (bron: FD)

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding