In een verklaring heeft het concern vanmorgen laten weten dat op twintig dagen minder uren worden gedraaid. Het gaat zowel om medewerkers in de fabrieken (met ingang van september in Rüsselsheim en Kaiserslautern) als op de kantoren (vanaf oktober); alleen de R&D-afdeling wordt ontzien.

Het besluit is genomen in overleg met de OR en de vakbond IG Metall. Volgens OR-voorzitter Wolfgang Schäfer-Klug zal de maatregel ervoor zorgen dat banen kunnen blijven bestaan. De financiële last voor de medewerkers valt volgens hem te overzien. In de fabriek in Rüsselsheim werken 13.800 mensen, verdeeld over de productie (3.500), kantoren (3300) en ontwikkeling (7.000). De componentenfabriek Kaiserslautern heeft 2500 man op de loonlijst.

De "substantieel" krimpende Europese automarkt is volgens Holger Kimmes van Opel’s Management Board de schuldige. "Tot voor kort konden we de bijgestelde productie nog compenseren met opgenomen overuren en geschuif met diensten, maar nu is alleen korter werken de geëigende maatregel."

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding