Sinds vorige week protesteren Chinezen tegen de aankoop door Japan van drie omstreden eilanden in de Oost-Chinese Zee. Japanse merken die vestigingen hebben in China moeten het nu ontzien. De heftigheid van de veelal gewelddadige reacties hebben Toyota, Honda en Nissan genoodzaakt hun fabrieken in China stil te leggen. Tot vandaag zijn daardoor volgens onderzoeksbureau IHS Automotive al zeker veertienduizend auto’s niet geproduceerd. Of en tot hoe lang de protesten aanhouden is nog onduidelijk.

IHS schat de waarde van de auto’s op 250 miljoen dollar (ruim 190 miljoen euro). De schade zal echter waarschijnlijk nog groter worden. In China zijn de Nissan-fabrieken weer aan het draaien, maar bij Honda en Toyota is nog geen sprake van volledige productie.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding