Fiat keek al in 2009 naar het Opel-dossier en legde ook toen al een overnameplan op tafel maar daar is verder niets van gekomen. Topman Sergio Marchionne ziet uitstekende mogelijkheden om Opel, Fiat en zijn Amerikaanse dochter Chrysler op één lijn te brengen als hij het Europese GM-bedrijf nagenoeg zonder kosten in zou kunnen lijven, denkt Il Sole 24 Ore. De krant meldt daarbij dat Marchionne regelmatig praat met collega Dan Akerson van General Motors.

Grootste obstakel is echter dat GM en met name Opel kort geleden al een samenwerkingsovereenkomst heeft afgesloten met PSA Peugeot-Citroen. Een overname van Opel door een belangrijke Europese concurrent als Fiat zou zeker niet in het straatje van PSA passen. Bovendien is men bij GM zeker niet vergeten hoe rampzalig een eerdere samenwerking met Fiat is afgelopen. Beide bedrijven tekenden in 2000 een alliantie die zo uit de hand liep dat GM uiteindelijk Fiat twee miljard dollar vergoeding heeft moeten betalen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding