Dat Ford, net als de meeste concurrenten, zou ingrijpen in de Europese activiteiten was al tijden duidelijk. Ook dat de fabriek in Genk daarbij het loodje zou leggen, werd al meerdere malen voorspeld. Ford heeft dat bericht nu bevestigd tijdens een bijzondere ondernemingsraadsvergadering die woensdagmorgen vroeg op de fabriek bij elkaar was geroepen. Ford Genk stopt volgend jaar met de productie van de Mondeo. Een jaar later komt er ook een eind aan de S-Max en de Galaxy. De productie van de nieuwe versies verhuist naar de fabriek in Valencia. De Belgische vakbonden zijn woedend en spreken van een ‘misdadig besluit’. De sluiting van deze fabriek volgt ook kort op die van de Opel-fabrieken in Antwerpen, wat de Belgische woede nog erger maakt. De sluiting van Genk betekent dat zo’n vierenhalf duizend mensen hun baan verliezen. Bij toeleveranciers staan nog eens vijfduizend banen op de tocht. Ford heeft gezegd zich bewust te zijn van zijn sociale verantwoordelijkheden en goed voor de mensen die worden ontslagen te zullen zorgen. "Wij zullen maatregelen nemen en steun geven om de invloed die het besluit heeft op de betrokken medewerkers te verminderen", aldus topman Stephen Odell in een officieel persbericht.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding