"Gemeten naar de duidelijk moeilijker geworden marktcondities heeft Daimler in het derde kwartaal een goed resultaat behaald", vindt Dieter Zetsche, bestuursvoorzitter van Daimler AG en ook directeur van Mercedes-Benz Cars. De resultaatsontwikkeling van Daimler werd in het derde kwartaal ondanks deels moeilijke marktomstandigheden gekenmerkt door verdere afzetstijgingen bij Mercedes-Benz Cars en Daimler Trucks. De bestelauto’s en de bussen lieten een daling van de afzet zien. Verder waren hogere kosten voor de uitbreiding van het productportfolio bij Mercedes-Benz Cars en het actuele productoffensief bij Daimler Trucks van invloed op het operationele resultaat. Daimler Financial Services kon het niveau van vorig jaar niet helemaal bereiken vanwege een verhoging van de risicokosten.

Daimler heeft in het derde kwartaal wereldwijd bijna 529 duizend personenauto’s en bedrijfswagens afgezet en daarmee het niveau van het derde kwartaal 2011 met één procent overtroffen. De omzet kwam uit op  28,6 miljard euro en lag daarmee acht procent boven het niveau van Q3 2011. Na wisselkoerscorrectie bedroeg de omzetstijging drie procent.

Voor de nieuwe A-Klasse zijn al meer dan zeventigduizend bestellingen binnengekomen, aldus Daimler.

Mercedes-Benz personenauto’s heeft in het derde kwartaal 2012 een nieuw afzetrecord geboekt. In totaal stegen de verkopen met twee procent naar 345 duizend eenheden. De omzet bedroeg  15,2 miljard euro (2011: 13,8 mrd). De divisie kon in een duidelijk slechter geworden marktsituatie een operationeel resultaat behalen van  975 miljoen (2011: 1,1 mrd).  Vooral de afzetgroei in de VS heeft het resultaat positief beïnvloed. In het bijzonder bij de suv’s werden hoge groeicijfers behaald. De hogere resultaten waren ook een gevolg van de mogelijkheden om hogere prijzen te realiseren.

De afzet van de trucks steeg met drie procent naar 119 duizend eenheden. De omzet kwam uit op 8,1 miljard (+6%). De divisie behaalde een operationeel resultaat van  507 miljoen euro (2011:  555 mln) .

Bij de bestelauto’s daalde de afzet vanwege de teruglopende markt in West-Europa naar een kleine 56 duizend wagens (2011: 63,5 duizend). De omzet lag met  2,1 (2011: 2,2) miljard euro ook onder het niveau van dezelfde periode vorig jaar. De divisie behaalde een operationeel resultaat van  75 (2011: 200) miljoen. Het resultaat stond vooral onder druk door een marktgebonden afzetdaling in West-Europa.

Daimler Buses verkocht wereldwijd 8,3 duizend (2011: 9,2 duizend) bussen en chassis. De omzet daalde met  90 miljoen naar 951 miljoen euro. Het operationele resultaat van de divisie lag op minus 45 miljoen euro en daarmee onder het niveau van het derde kwartaal 2011 van plus 25 miljoen. Bij Daimler Financial Services ontwikkelden de activiteiten zich wederom positief. Wereldwijd werden 268 duizend nieuwe lease- en financieringscontracten met een totale waarde van tien miljard euro afgesloten. Dat is zestien procent meer dan in het derde kwartaal van 2011. Daarbij kon in alle regio’s een groei worden behaald. Op basis van de huidige prognoses van de divisies verwacht Daimler dat de concernafzet in het jaar 2012 de afzet van 2,1miljoen voertuigen in  2011 zal overtreffen.

Mercedes-Benz Cars gaat voor het jaar 2012 uit van een verdere afzetstijging, deels door de nieuwe modellen bij de compact cars. Bij Daimler Trucks verwacht men voor 2012 een afzetstijging. De regio’s Nafta en Azië zullen daarbij de belangrijkste aanjagers zijn. Voor de Europese markt verwacht de divisie een relatief stabiele afzet. In West-Europa zullen in het bijzonder door de ontwikkeling van de vraag in Duitsland ongeveer net zoveel voertuigen worden afgezet als vorig jaar.  Mercedes-Benz Vans verwacht voor 2012 een afzet die licht onder het niveau van vorig jaar ligt. De introductie van de nieuwe Citan in het segment van kleine bestelwagens zal de afzet in Europa een impuls geven. Daimler Buses gaat voor 2012 uit van een duidelijk lagere afzet in vergelijking met het vorig jaar. Omdat de wereldwijde vraag naar bussen naar verwachting over het geheel genomen zwak zal blijven, zal het afzetvolume bij Daimler Buses in het vierde kwartaal lager uitvallen dan vorig jaar. Daimler Financial Services verwacht voor 2012 een verdere stijging van het contractvolume en new business.  

Ten aanzien van de in de laatste maanden duidelijk verslechterde marktomstandigheden in belangrijke markten en een intensivering van de concurrentie heeft Daimler zijn resultaatsverwachtingen aangepast. Op basis van de actuele marktverwachtingen en de planningen van de divisies verwacht Daimler voor 2012 een operationeel resultaat van ongeveer acht miljard euro.

 

 

 

 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding