Ford leed in het derde kwartaal weer 468 miljoen dollar verlies in ons werelddeel, dat is 162 miljoen dollar meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Ford verwacht nu dat het verlies in Europa over heel 2012 tot meer dan 1,5 miljard dollar zal oplopen. Ook in Zuid-Amerika vallen de cijfers nu lager uit, niet alleen door ongunstige wisselkoersverhoudingen maar ook door lagere volumes ‘in een meer concurrerende omgeving’. Dankzij de goede cijfers in de VS bleef de totale winst na belastingen over het afgelopen kwartaal met 1,631 miljard dollar op vrijwel hetzelfde niveau als vorig jaar. De omzet kwam met 32,1 miljard dollar echter een dikke miljard lager uit.

De resultaten in Noord-Amerika lagen in het afgelopen kwartaal op een recordniveau. Ford North America draaide met ruim 2,3 miljard dollar ook de hoogste winst die ooit is bereikt. De verkopen gingen dankzij hogere autoprijzen met 1,5 miljard omhoog naar 19,5 miljard. "Het Ford-team leverde het beste derde kwartaal ooit af door recordresultaten in Noord-Amerika en de voortdurende sterkte van Ford Credit,” aldus topman Alan Mullaly. ‘’Omdat we te kampen hebben met kortetermijnproblemen in Europa, zijn we er volledig op gericht om onze business in Europa te transformeren door daadkrachtig ingrijpen om de productie aan de vraag aan te passen, de opbrengsten door nieuwe producten en een sterker merk op te voeren, onze kostenefficientie te verbeteren en profijt te trekken van de kansen om ons bedrijf op een winstgevende manier te laten groeien.” Mullaly verwijst daarmee onder meer naar de vorige week aangekondigde sluiting van Ford Genk en van twee fabrieken in Groot-Brittannië.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding