Toyota verwacht voor dit boekjaar nu een operationele winst van 1050 miljard yen (zo’n 10,1 miljard euro), tegen 1000 miljard yen eerder. Netto komt het resultaat uit op 780 miljard yen van een eerder verwachtte 760 miljard yen.

De prognose voor de totale verkopen werd met 50.000 voertuigen verlaagd tot 8,8 miljoen auto’s. Dit komt vooral door afnemende verkopen in Europa en China. In de Verenigde Staten wil het bedrijf 2 miljoen wagens verkopen.

Het concern blijft last houden van het conflict tussen China en Japan over de onbewoonde eilandjes in de zee tussen beide landen. Die kost de autobouwer dit jaar 30 miljard yen van de winst.

De firma behaalde in de eerste helft van zijn boekjaar een winst van 548,3 miljard yen en een omzet van 10,9 biljoen yen. De winst was daarmee bijna zes keer hoger dan een jaar eerder, de omzet groeide met ruim een derde. Een jaar geleden had Toyota nog veel last van de naweeën van de aardbeving en tsunami die Japan in maart 2011 troffen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding