Maandag en dinsdag worden alvast voorbereidende werken uitgevoerd om de fabriek terug in operationele staat te brengen. Daarom zullen een aantal externe firma’s en eigen onderhoudspersoneel tot de fabriek worden toegelaten om de nodige voorbereidingen te treffen, bevestigt Ronny Banken, hoofdafgevaardigde van de socialistische bediendebond BBTK.

Op 13 november loopt de technische werkloosheid af en moeten er in principe weer auto’s van de band rollen. Er worden dit jaar dan nog 8 dagen gewerkt. Volgens Rohnny Champagne van ABVV Metaal zijn de meningen over een heropstart nog verdeeld. ‘Sommigen willen nooit nog een Ford maken en gaan liever 8 dagen in staking, terwijl anderen liever een loon ontvangen en de geproduceerde auto’s als extra ‘oorlogsbuit’ achter de hand willen houden.’

Verder staken zou voor velen echter een gevoelige financiële aderlating betekenen, zo vlak voor Sinterklaas en de eindejaarsfeesten. Volgens Ronny Banken van de socialistische BBTK is een heropstart echter de beste optie. ‘We willen de werknemers niet nog eens extra treffen door hen ook nog loon te laten inleveren.’ Voorwaarde is wel dat ook het personeel van de toeleveranciers meedoet aan de werkhervatting. ‘We zijn nu eenmaal afhankelijk van hun beslissing, anders kunnen wij ondanks de goede intenties niet verder’, besluit Banken.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding