Dat maakte Spyker bekend. Het bedrijf van Victor Muller dagvaardde GM op 6 augustus om drie miljard dollar schadevergoeding van de Amerikanen te eisen.  De aanleiding was dat voormalig eigenaar GM eind vorig jaar de overname van Saab zou hebben geblokkeerd door te beweren dat de zogenoemde framework agreement tussen Spyker, Saab en Zhejiang Youngman Lotus Automobile zeggenschapswijziging bij Saab tot gevolg zou hebben of ervoor zou zorgen dat technologie (die eigendom is  GM) in handen van Yougman zou komen. Daarom zouden de Amerikanen destijds Saab moedwillig failliet hebben laten gaan, zo redeneert Muller. Maar GM wees de klacht afgelopen oktober van de hand en wil dat de rechtbank in Michigan de zaak laat vallen. 

Spyker schrijft dat een overeenkomst met de Chinezen helemaal geen verandering van de eigendomssituatie betekende voor Saab. ‘De overeenkomst had Saab daarentegen meteen van een geldinjectie kunnen voorzien, waardoor het succesvol had kunnen reorganiseren zonder dat Youngman een aandeel had gekregen in Saab Automobile’, aldus Spyker in zijn mededeling. Bovendien zouden de rechten van GM op de technologie geheel zijn afgeschermd waardoor Youngman helemaal geen toegang tot die technologie zou hebben gekregen, aldus Spyker.

 

 

 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding