De Duitse zakenkrant Handelsblatt berekent dat VW, BMW en Daimler momenteel nauwelijks twee procent rente zouden hoeven te betalen op uitstaande bedrijfsleningen. Met name VW geeft dat voordeel door aan de autokopers door hen een renteloze financiering aan te bieden als ze maar een nieuwe auto willen aanschaffen. Dat is belangrijk omdat nog altijd zo’n driekwart van de autokopers een financiering nodig heeft.

Fiat maar zeker de Franse merken kunnen niet tegen dat soort aanbiedingen op omdat ze zelf meer moeten neertellen voor hun bedrijfsfinanciering, aldus Handelsblatt. De financiële tak van PSA Peugeot Citroen staat er zelfs zo slecht voor dat de Franse staat onlangs te hulp moest schieten, iets wat de banken en andere geldverstrekkers uiteraard direct doorberekenen in hun rentepeil. PSA moet nu dan ook 8,5 procent betalen als het geld van buiten wil aantrekken terwijl dat bij Fiat op 7,7 zit en bij Renault op een wat gunstiger 4,5 procent. De sterke positie van de Duitsers is duidelijk af te lezen uit de Europese autostatistiek waar VW de schade beperkt kan houden tot een min van vier procent en BMW op een min van vijf procent uitkomt.  

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding