Het is de bedoeling dat de arbeidstijdverkorting de zwaardere belasting van het personeel moet compenseren. De belasting wordt zwaarder omdat de productiviteit steeds verder toeneemt. Bij de ontwikkelingsingenieurs geldt het omgekeerde. In principe hebben zij ook een arbeidscontract van 35 uur, maar zij mogen nu veertig uur gaan werken en krijgen daarvoor een dienovereenkomstig hoger salaris. De achtergrond is dat het in de autoindustrie moeilijk is goede ingenieurs te vinden en dat men dus meer gebruik van ze moet maken.

Bovendien biedt Porsche zijn personeel een betaalde arbeidstijdverkorting aan van twintig uur als zij kleine kinderen hebben of zorg verlenen aan familie. En medewerkers met een tijdelijk contract krijgen binnenkort hetzelfde loon als mensnen met een vaste aanstelling. Porsche kan het zich veroorloven want het behoort wereldwijd tot de meest succesvolle autofabrikanten, met een grote groei en zeer hoge winstgevendheid. (dpa/waz)

   

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding