Volgens hem is ten onrechte afgezien van klantgerichte marketing. "We waren een beetje arrogant, door te denken dat mensen zelf hun hand zouden opsteken voor een exemplaar. Bij een elektrisch model werkt dat niet zo. Je adverteert niet in de kranten maar moet actief op zoek gaan naar mogelijke kopers."

Ook werd, terugblikkend, de Leaf te snel in alle Amerikaanse staten op de markt gebracht: een check van de lokale infrastructuur voor elektrische auto’s bleef achterwege. De negatieve publiciteit over brandgevaar bij de elektrische Karma van concurrent Fisker deed het vertrouwen in dit type auto’s geen goed.

Vorige maand verklaarde Nissan-topman Toshiyuki Shiga teleurgesteld te zijn over de verkoopresultaten van de Leaf. Carlos Ghosn, zijn baas van de overkoepelende alliantie met Renault, blijft echter heilig geloven in de toekomst van de elektrische auto. De CEO stelt dat de komst van de Renault Zoe de verkopen van de Leaf een aanzienlijke boost zal geven.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding