Volgens de Japanse brancheorganisatie van autoproducenten speelt de sterke yen een negatieve rol, aangezien de producten daardoor duurder worden in het buitenland. Ook de aanhoudende ruzie met grote buurman China over de onbewoonde Senkaku-eilanden speelt de producenten parten. De daling doet zich al voor sinds augustus.

Alles bij elkaar verkochten de merken in november bijna 383 duizend auto’s aan buitenlandse klanten. Een respectabel aantal, maar flink minder dan de ruim 442 duizend in november 2011. Alleen Toyota weet aan de malaise te onttrekken, met een exportplus van bijna drie procent. Grote klappen incasseerden Honda en Nissan. Suzuki spande in negatief opzicht de kroon, met een min van 42 procent.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding