Ford is daarmee het enige merk waarvan er dit jaar in de VS meer dan 2 miljoen worden verkocht, aldus verkoopanalist Erich Merkle van Ford.

Volgens Merkle is geen enkel merk behalve Ford er sinds 2007 in geslaagd meer dan 2 miljoen auto’s te verkopen. "Voor de recessie was een verkoop van 2 miljoen vrij gewoon", zei hij. "Wij zijn als eerste weer terug op dat niveau". Inclusief het premiummerk Lincoln blijft Ford de tweede autofabrikant in de VS, achter General Motors dat in de VS onder meer de merken Chevrolet, Buick en Cadillac voert. Wel heeft de nummer 3, Toyota, de achterstand dit jaar iets verkleind.

De goede gang van zaken op de thuismarkt heeft Ford doen besluiten om haar fabrieken in de staat Michigan de moderniseren. De firma investeert 773 miljoen dollar in nieuwe productieapparatuur en uitbreiding van de fabricagecapaciteit. Tevens wordt de fabriek in Flat Rock klaargemaakt voor de productie van de nieuwe Fusion. Dit Amerikaanse zustermodel van de Mondeo moet daar vanaf volgend jaar van de band rollen. Ook de fabrieken die versnellingsbakken en assen produceren voor onder andere pick-up modellen krijgen extra geld om de productiecapaciteit te vergroten.

Heel anders is de situatie in Europa. Daar zal de fabriek waar de huidige Mondeo wordt gebouwd worden opgedoekt. Tegelijkertijd komt er waarschijnlijk geen opvolger van de Ka. Omdat dit model niet aan de Amerikaanse crasheisen voldoet, kan de instapper tegen de bedrijfsfilosofie in niet wereldwijd worden verkocht. Ook uitbesteding van de productie aan Fiat aan Polen maakt een mondiale uitrol van de Ka onmogelijk, waardoor er niet of nauwelijks geld aan het model verdiend wordt.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af

Bekijk de aanbieding